Despre Radiatiile X


Toate elementele din mediul inconjurator - alimentele, aerul, apa, solul etc. - sunt alcatuite din microparticule numite "atomi". O parte din atomii existenti in natura sunt instabili si elibereaza energie sub forma de unde sau particule (tip alfa si beta). Aceste unde sau particule sunt cunoscute ca "radiatii". Oamenii sunt expusi radiatiilor in permanenta, fie ca acestea provin de la surse naturale (radiatiile atmosferice sau terestre) sau de la surse artificiale (televizorul, monitorul computerului sau telefoanele mobile). Efectele lor asupra organismului sunt prea mici pentru a fi considerate periculoase.
De exemplu, oamenii care calatoresc cu avionul se expun radiatiilor cosmice intr-o masura variabila in functie de altitudinea si latitudinea la care se efectueaza zborul. Prezentam un studiu comparativ asupra dozei de radiatii cosmice inregistrate in timpul zborului cu avionul:

Data decolarii:

Distanta parcursa:

Durata totala a zborului:

Doza efectiva de radiatii cosmice inregistrate:

31.07.2009

Bucuresti - Timisoara

01:15 hh:mm

2 μSv

31.07.2009

Bucuresti - Londra

03:45  hh:mm

23 μSv

Intrebari Frecvente


• Este necesara programarea pentru o radiografie?
Nu! Ne puteti vizita oricand in timpul programului.

• Cand pot veni pentru rezultat?
Rezultatul se elibereaza pe loc, in 10 - 15 min.

• Am nevoie de o pregatire speciala inaintea efectuarii unei radiografii?
Singurul lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere vizeaza indepartarea obiectelor metalice (lant, cercei, agrafe, clame) inaintea efectuarii radiografiei panoramice, computer tomograf si teleradiografii (NU se aplica si pentru radiografiile intraorale).

• Pot sa fac radiografii daca sunt insarcinata / alaptez?
Radiografiile dentare nu afecteaza embrionul, procesul de organogeneza sau nasterea, intrucat radiatiile emise de aparatele roentgen dentare sunt extrem de mici, care vizeaza strict dintii, iar zonele considerate de risc (abdomen, ovare, sani) sunt protejate printr-un sort special conceput din plumb. 

Observatie: Este de dorit insa ca, in perioada primului si a ultimului trimestru de sarcina, sa se evite efectuarea radiografiilor sau sa se limiteze la strictul necesar!

Rezultatul Investigatiei


• Rezultatul Investigatiei se obtine in cca 3 minute
• Rezultatul se transmite prin intermediul e-mail-ului catre medicul stomatolog
• Rezultatul se poate scrie pe CD

Doze de Radiatii


Cantitatea de radiatie primita este masurata in unitati "rem" sau "sievert".
In mod usual, corpul nostru este expus zilnic la radiatiile provenite din diferite surse, fie natural (radiatii atmosferice, cosmice, interne si terestre), fie artificiale (cuptoare cu microunde, televizor, monitor, telefoane celulare, etc).

Siguranta si Confortul Pacientului


• Iradierea este cu pana la 85 % mai mica (doze foarte mici de radiatii);
• Folosim sorturi de plumb pentru protectie;
• Utilizare de programe speciale pentru copii (radiatii si timp de expunere reduse);
• Utilizare de holdere si senzori de ultima generatie;
• Tehnica de pozitionare a senzorului (pentru radiografia intraorala) face ca procedura sa fie mult mai usor de suportat de catre pacient.